DI2 not using the last two gears

General cycling advice ( NOT technical ! )
ndwgolf
Posts: 148
Joined: 2 Sep 2018, 2:50am

DI2 not using the last two gears

Postby ndwgolf » 15 Jan 2019, 11:32pm

I am just heading out of the door so will confirm later but I just checked the battery on my Trek Madone using the iPhone app. After turning off the bluetooth (to be able to use the DI2 shifters) I went through the rear cassette gears using the right hand shifter and it stopped at the 3rd from last gear and I couldn't get it to go past that.........Strange

I'm in a hurry to meet up so will report back after I have finished my ride.

Neil

thelawnet
Posts: 2248
Joined: 27 Aug 2010, 12:56am

Re: DI2 not using the last two gears

Postby thelawnet » 16 Jan 2019, 12:16am

lol

ndwgolf
Posts: 148
Joined: 2 Sep 2018, 2:50am

Re: DI2 not using the last two gears

Postby ndwgolf » 16 Jan 2019, 12:53am

thelawnet wrote:lol
happy to put a smile on your face
Neil

Airsporter1st
Posts: 564
Joined: 8 Oct 2016, 3:14pm

Re: DI2 not using the last two gears

Postby Airsporter1st » 16 Jan 2019, 8:16am

ndwgolf wrote:I am just heading out of the door so will confirm later but I just checked the battery on my Trek Madone using the iPhone app. After turning off the bluetooth (to be able to use the DI2 shifters) I went through the rear cassette gears using the right hand shifter and it stopped at the 3rd from last gear and I couldn't get it to go past that.........Strange

I'm in a hurry to meet up so will report back after I have finished my ride.

Neil


You realise you've just awakened the dinosaurs?

Marcus Aurelius
Posts: 436
Joined: 1 Feb 2018, 10:20am

Re: DI2 not using the last two gears

Postby Marcus Aurelius » 16 Jan 2019, 9:12am

Have you got the latest firmware update on it?

User avatar
foxyrider
Posts: 4537
Joined: 29 Aug 2011, 10:25am
Location: Sheffield, South Yorkshire

Re: DI2 not using the last two gears

Postby foxyrider » 16 Jan 2019, 11:29am

If only it just changed gears :lol:
Convention? what's that then?
Airnimal Chameleon touring, Orbit Pro hack, Orbit Photon audax, Focus Mares AX tour, Peugeot Carbon sportive, Owen Blower vintage race - all running Tulio's finest!

ndwgolf
Posts: 148
Joined: 2 Sep 2018, 2:50am

Re: DI2 not using the last two gears

Postby ndwgolf » 16 Jan 2019, 12:59pm

Marcus Aurelius wrote:Have you got the latest firmware update on it?

Yes the firmware is up to date. When out riding this morning the gear changes were good and the last two gears were getting used......... so not sure why there didn’t change in my driveway.
Neil

Brucey
Posts: 35846
Joined: 4 Jan 2012, 6:25pm

Re: DI2 not using the last two gears

Postby Brucey » 16 Jan 2019, 2:02pm

IIRC there are various modes (including setup modes) and it might be that you inadvertently had one of those engaged. IIRC one of the (default) modes means that you cannot run too cross-chained, and it won't let you select big-big for example. I would tell you more but I have not bothered to learn everything there is to know about these systems because a) that would be impossible and would change at the next update anyway and b) I am very happy if I have as little as possible to do with this kind of thing.

cheers
-------------------------------------------------------------------------------
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Brucey~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Syd
Posts: 138
Joined: 23 Sep 2018, 2:27pm

Re: DI2 not using the last two gears

Postby Syd » 17 Jan 2019, 7:07am

Brucey wrote:IIRC there are various modes (including setup modes) and it might be that you inadvertently had one of those engaged. IIRC one of the (default) modes means that you cannot run too cross-chained, and it won't let you select big-big for example. I would tell you more but I have not bothered to learn everything there is to know about these systems because a) that would be impossible and would change at the next update anyway and b) I am very happy if I have as little as possible to do with this kind of thing.

cheers

Not seen that in the modes available for any of the 3 Di2 bikes my wife and I have (all 6870).

Default settings on that is it allows you to go through the entire cassette, in either direction, by holding a change switch. I have gone in and limited it to three.

As for cross chaining the FD auto trims so it’s less of an issue. It’s possible that the latest group set allows you to lock it out. Found be interesting to have confirmation if it can.

althebike
Posts: 242
Joined: 10 May 2018, 12:58pm

Re: DI2 not using the last two gears

Postby althebike » 17 Jan 2019, 11:47am

not wishing to hyjack OP but I cannot communicate with my di2, it seems the bike did not come with the d fly. I was a bit miffed that I spent a lot of money and the thing did not do what it said on the box, so is the d-fly absolutely necessary for talking to di2 or is there a simple app that can be used?

tempsperdu
Posts: 109
Joined: 9 Jan 2014, 8:31pm

Re: DI2 not using the last two gears

Postby tempsperdu » 20 Jan 2019, 12:57pm