New Route Planner

Cycle-touring, Expeditions, Adventures, Major cycle routes NOT LeJoG (see other special board)
Richard Fairhurst
Posts: 1158
Joined: 2 Mar 2008, 4:57pm
Location: Charlbury, Oxfordshire

Re: New Route Planner

Postby Richard Fairhurst » 3 Oct 2018, 11:11am

francovendee and geocycle - delighted you're finding it useful!

Sweep - I'm afraid not: the way the routing engine works (basically it pre-calculates all the best routes) means that it's tied to a particular set of weightings. I've explained a bit more in the FAQ section at https://cycle.travel/about/maps . In the very long term I'm looking at alternative routing algorithms but that almost certainly won't be in the next year.
cycle.travel - maps, journey-planner, route guides and city guides

User avatar
Sweep
Posts: 4295
Joined: 20 Oct 2011, 4:57pm
Location: London

Re: New Route Planner

Postby Sweep » 3 Oct 2018, 12:46pm

No probs Richard.

It's a great planner - much appreciated.

I can always manually adapt any bits that don't take my fancy.
Sweep

francovendee
Posts: 597
Joined: 5 May 2009, 6:32am

Re: New Route Planner

Postby francovendee » 5 Oct 2018, 8:44am

Just tried the feature that gives you a suggested return route, Very impressed, I thought I knew most of the options but this turned up something new to me. Really nice quiet route through nice countryside. only one set of busy roads to cross. I wish I'd tried this before.

Thanks Richard

MrsHJ
Posts: 578
Joined: 19 Aug 2010, 1:03pm
Location: Dartmouth, Devon.

Re: New Route Planner

Postby MrsHJ » 5 Oct 2018, 3:34pm

Can other people see the side bar on the iPhone? I used to be able to see it and I used it to put via points in on my trip to France in September but I now just have a from and to at the top of the page and nowhere to add via points or to check elevation profiles.

Psamathe
Posts: 9066
Joined: 10 Jan 2014, 8:56pm

Re: New Route Planner

Postby Psamathe » 5 Oct 2018, 4:59pm

MrsHJ wrote:Can other people see the side bar on the iPhone? I used to be able to see it and I used it to put via points in on my trip to France in September but I now just have a from and to at the top of the page and nowhere to add via points or to check elevation profiles.

I found the iPhone interface more limiting so ended up using my iPad instead (as I had it available). I could not work out how to get the altitude plots on the iPhone. But given it's a much smaller screen then I guess not everything is going to fit on.

Ian

MrsHJ
Posts: 578
Joined: 19 Aug 2010, 1:03pm
Location: Dartmouth, Devon.

Re: New Route Planner

Postby MrsHJ » 5 Oct 2018, 5:05pm

Psamathe wrote:
MrsHJ wrote:Can other people see the side bar on the iPhone? I used to be able to see it and I used it to put via points in on my trip to France in September but I now just have a from and to at the top of the page and nowhere to add via points or to check elevation profiles.

I found the iPhone interface more limiting so ended up using my iPad instead (as I had it available). I could not work out how to get the altitude plots on the iPhone. But given it's a much smaller screen then I guess not everything is going to fit on.

Ian


Yep- I guess I’m asking if I can see the standard screen instead of an iPhone adapted screen as I have the plus and don’t want to take an iPad on tour. Funnily enough when I was fiddling with it just now I was able to drag the route to do want I wanted it to but I’m not sure how I did it!!

MrsHJ
Posts: 578
Joined: 19 Aug 2010, 1:03pm
Location: Dartmouth, Devon.

Re: New Route Planner

Postby MrsHJ » 5 Oct 2018, 5:05pm

Psamathe wrote:
MrsHJ wrote:Can other people see the side bar on the iPhone? I used to be able to see it and I used it to put via points in on my trip to France in September but I now just have a from and to at the top of the page and nowhere to add via points or to check elevation profiles.

I found the iPhone interface more limiting so ended up using my iPad instead (as I had it available). I could not work out how to get the altitude plots on the iPhone. But given it's a much smaller screen then I guess not everything is going to fit on.

Ian


Yep- I guess I’m asking if I can see the standard screen instead of an iPhone adapted screen as I have the plus and don’t want to take an iPad on tour. Funnily enough when I was fiddling with it just now I was able to drag the route to do want I wanted it to but I’m not sure how I did it!!

User avatar
SimonCelsa
Posts: 457
Joined: 6 Apr 2011, 10:19pm

Re: New Route Planner

Postby SimonCelsa » 5 Oct 2018, 5:37pm

I found using the phone in portrait / landscape mode revealed different menus.

This using a Moto E. Try it on your iphone??

You sometimes have to shut down the app and re-open in the different orientation to make use of the above idea.

MrsHJ
Posts: 578
Joined: 19 Aug 2010, 1:03pm
Location: Dartmouth, Devon.

Re: New Route Planner

Postby MrsHJ » 5 Oct 2018, 5:50pm

SimonCelsa wrote:I found using the phone in portrait / landscape mode revealed different menus.

This using a Moto E. Try it on your iphone??

You sometimes have to shut down the app and re-open in the different orientation to make use of the above idea.


I found that recently that hasn't worked but maybe the shut down point will help. Mine is an iPhone 8 (or rather work has dished that one out so I prefer to use it!).

User avatar
Paulatic
Posts: 3326
Joined: 2 Feb 2014, 1:03pm
Location: 24 Hours from Lands End

Re: New Route Planner

Postby Paulatic » 5 Oct 2018, 6:16pm

MrsHJ wrote:
Psamathe wrote:
MrsHJ wrote:Can other people see the side bar on the iPhone? I used to be able to see it and I used it to put via points in on my trip to France in September but I now just have a from and to at the top of the page and nowhere to add via points or to check elevation profiles.

I found the iPhone interface more limiting so ended up using my iPad instead (as I had it available). I could not work out how to get the altitude plots on the iPhone. But given it's a much smaller screen then I guess not everything is going to fit on.

Ian


Yep- I guess I’m asking if I can see the standard screen instead of an iPhone adapted screen as I have the plus and don’t want to take an iPad on tour. Funnily enough when I was fiddling with it just now I was able to drag the route to do want I wanted it to but I’m not sure how I did it!!

Hold your finger on it a white spot with black ring appears, drag it about and watch the route change.
Whatever I am, wherever I am, this is me. This is my life RIP Hannah Hauxwell

https://stcleve.wordpress.com/category/lejog/

MrsHJ
Posts: 578
Joined: 19 Aug 2010, 1:03pm
Location: Dartmouth, Devon.

Re: New Route Planner

Postby MrsHJ » 5 Oct 2018, 9:36pm

Paulatic wrote:
MrsHJ wrote:
Psamathe wrote:I found the iPhone interface more limiting so ended up using my iPad instead (as I had it available). I could not work out how to get the altitude plots on the iPhone. But given it's a much smaller screen then I guess not everything is going to fit on.

Ian


Yep- I guess I’m asking if I can see the standard screen instead of an iPhone adapted screen as I have the plus and don’t want to take an iPad on tour. Funnily enough when I was fiddling with it just now I was able to drag the route to do want I wanted it to but I’m not sure how I did it!!

Hold your finger on it a white spot with black ring appears, drag it about and watch the route change.

Thank you.

andrew_s
Posts: 4489
Joined: 7 Jan 2007, 9:29pm
Location: Gloucestershire

Re: New Route Planner

Postby andrew_s » 5 Oct 2018, 9:46pm

MrsHJ wrote:Funnily enough when I was fiddling with it just now I was able to drag the route to do want I wanted it to but I’m not sure how I did it!!

On my phone, it's double tap on the route, select "add via point", then drag the marker about.
Another option if holding the finger on the route does nothing, as is the case for me.

User avatar
mjr
Posts: 10476
Joined: 20 Jun 2011, 7:06pm
Location: Norfolk or Somerset, mostly
Contact:

Re: New Route Planner

Postby mjr » 13 Oct 2018, 8:34am

I know you can click "add description" the first time you save a route but does anyone know if there is a way to add a route description to an existing route, please? I often don't have the pictures and words to describe a route before I've ridden it.

Can you get from a saved route to its description(s) anyway?
MJR, mostly pedalling 3-speed roadsters. KL+West Norfolk BUG incl social easy rides http://www.klwnbug.co.uk
All the above is CC-By-SA and no other implied copyright license to Cycle magazine.

User avatar
mjr
Posts: 10476
Joined: 20 Jun 2011, 7:06pm
Location: Norfolk or Somerset, mostly
Contact:

Re: New Route Planner

Postby mjr » 15 Oct 2018, 12:25pm

mjr wrote:I know you can click "add description" the first time you save a route but does anyone know if there is a way to add a route description to an existing route, please? I often don't have the pictures and words to describe a route before I've ridden it.

Figured it out. The only way I found seems a bit non-obvious to me but I describe it at https://cycle.travel/post/1892 - in short, use the "write a new posting" link on "my bike" then set options at the bottom of the page.

mjr wrote:Can you get from a saved route to its description(s) anyway?

Still haven't figured this one out, though!
MJR, mostly pedalling 3-speed roadsters. KL+West Norfolk BUG incl social easy rides http://www.klwnbug.co.uk
All the above is CC-By-SA and no other implied copyright license to Cycle magazine.